Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021

Τρίτη, 7 Νοεμβρίου 2017 Αμφιθέατρο Maroussi Plaza

To πρόγραμμα του συνεδρίου

Τρίτη, 7 Νοεμβρίου 2017

08:30 - 09:00

Εγγραφές - Refreshments

09:00 - 09:30

Εισαγωγή στο συνέδριο- συντονισμός εργασιών:

  • Ξένια Μαντζιώρη, Διευθύντρια Σύνταξης, σελφ σέρβις
09:30 - 09:40

Χαιρετισμός:

  • Βάσω Παπαδημητρίου, Γενική Διευθύντρια, Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ - ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΠΥΛΩΝΩΝ ΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
09:40 - 09:55

"Υποχρεώσεις και οφέλη από την υιοθέτηση προτύπων βιώσιμης ανάπτυξης"

Ποιες είναι οι κατευθυντήριες γραμμές των διεθνών συμφωνιών. Τι είναι τα SDG (Sustainable Development Goals), που έχουν ορισθεί από τα Ηνωμένα Έθνη και την Agenda 2030 που έχει υπογράψει και η χώρα μας. Ποιες οι υποχρεώσεις των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και τα οφέλη από την έγκαιρη υιοθέτηση βιώσιμων στρατηγικών επιλογών.

Πάκης Παπαδημητρίου, Αντιπρόεδρος ΔΣ, CSR Hellas, Πρόεδρος Επιτροπής ΕΚΕ, Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, Διευθυντής Εταιρικής Ποιότητας, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών

09:55 - 10:00

Q&A

10:00 - 10:20
International Keynote Speaker

"Βιώσιμες επιχειρήσεις -Ουτοπία ή πραγματικότητα;"

Η βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι πλέον επιλογή-δέσμευση των επιχειρήσεων του κλάδου, είναι υποχρέωση. Ποιοι νόμοι και κατευθύνσεις ορίζουν τις υποχρεώσεις. Πώς καταγράφει και υποστηρίζει ο φορέας Foreign Trade Association (FTA), μέσω της πρωτοβουλίας του BSCI (Business Social Compliance Initiative), τις προσπάθειες χωρών και επιχειρήσεων για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και των υπεύθυνων επιχειρηματικών πρακτικών, εστιάζοντας κυρίως στον τομέα της διαφάνειας και του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Αναστασία Σπαθή, Auditing Technical Manager, Business Social Compliance Initiative, BSCI, Foreign Trade Association (FTA)

10:20 - 10:25

Q&A

10:25 - 10:40

"Κινητοποιώντας τις επιχειρήσεις για έναν ζωντανό πλανήτη"

Οι επιχειρήσεις έχουν σημαντική ευθύνη να διασφαλίσουν ότι οι φυσικοί πόροι και τα οικοσυστήματα που στηρίζουν τις δραστηριότητές τους, χρησιμοποιούνται με βιώσιμο τρόπο. Το WWF συνεργάζεται με επιχειρήσεις στηρίζοντας τις αλλαγές στις πρακτικές τους και στη σχέση τους με την προμηθευτική τους αλυσίδα, επηρεάζοντας συναφείς αγορές και κλάδους (πχ ΑΒ Βασιλόπουλος). Επιπρόσθετα, το WWF ξεκινά μια σειρά ενεργειών για να αναδείξει την ανάγκη πρόληψης της σπατάλης τροφίμων -φέρνοντας στη χώρα εμπειρία από το δίκτυο του WWF.

Αχιλλέας Πληθάρας, Υπεύθυνος προγραμμάτων ευαισθητοποίησης, WWF

10:40 - 10:45

Q&A

10:45 - 10:55

"Δίκαιο μοντέλο παγκόσμιου εμπορίου: οφέλη για επιχειρήσεις, καταναλωτές, περιβάλλον"

Πώς η βιώσιμη ανάπτυξη, που στηρίζεται σε ένα πιο δίκαιο μοντέλο παγκόσμιου εμπορίου, ωφελεί τους παραγωγούς, τους εργαζόμενους, τους καταναλωτές, τη βιομηχανία και τη γη.

Χριστιάνα Γαϊτανίδη, Sales and Finance Coordinator of Fair Trade Hellas, Treasurer of Hellenic Platform for Development

10:55 - 11:00

Q&A

11:00 - 11:15

"The promise of blockchain technology in the supply chain"

Η τεχνολογία blockchain είναι μία καινοτόμος, αποκεντρωμένη και ασφαλής πλατφόρμα αποθήκευσης και μετάδοσης δεδομένων. Η εφαρμογή του blockchain στη διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού μπορεί να την αλλάξει ριζικά καταργώντας το γραφειοκρατικό χαρτί που απαιτείται σήμερα και εξαλείφοντας την ανάγκη για επιστολές πιστώσεων, καταργώντας τραπεζικές παρεμβάσεις και λεπτομερείς επιθεωρήσεις. Σε αυτή την ομιλία παρουσιάζονται τα οφέλη από την εφαρμογή της τεχνολογίας blockchain στην αλυσίδα εφοδιασμού και συζητούνται οι προκλήσεις για υιοθέτηση της.

Σούλλα Λουκά, Καθηγήτρια, Τμήμα Διοίκησης & Πληροφοριακών Συστημάτων, εκ των Ιδρυτών του Ινστιτούτου για το Μέλλον, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

11:15 - 11:20

Q&A

11:20 - 11:50

Διάλειμμα - καφές - networking

ΝΕΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ, ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ
11:50 - 12:00

"Πιστοποίηση και Βιωσιμότητα: Κανόνες και Απαιτήσεις"

Τι εννοούμε με τον όρο βιωσιμότητα (sustainability); Τι είναι αυτό που ζητούν οι σημερινοί καταναλωτές; Ποιος καθορίζει εάν ένα προϊόν είναι βιώσιμο, ή αντίστοιχα μια επιχείρηση είναι βιώσιμη; Σήμερα πιθανά να υπάρχουν περισσότερα από 500 κριτήρια και προδιαγραφές (πρότυπα) πιστοποίησης. Η ποικιλία αυτή των προτύπων θα καταστήσει την πιστοποίηση για την βιωσιμότητα, βιώσιμη;

Βασιλική Καζάζη, Senior Vice President Food & Agriculture South East Europe,TUV Hellas ΑΕ

12:00 - 12:05

Q&A

12:05 - 12:15

"Διασπορά & υιοθέτηση προτύπων sustainability στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα"

Στην ομιλία του συνέδριο θα αναφερθεί στη διασπορά και υιοθέτηση προτύπων sustainability (RSPO, FSC/PEFC, UTZ) στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αναφορά και στην ελληνική αγορά. Θα παρουσιαστούν συνοπτικά οι τεχνικές δυσκολίες που αντιμετώπισαν τα μέλη της εφοδιαστικής αλυσίδας στην εφαρμογή αντιστοίχων συστημάτων, ενώ θα πραγματοποιηθεί και αναφορά στα οφέλη εφαρμογής τους.

Θεόδωρος Χατσιόπουλος, Διευθυντής, BM Trada Hellas

12:00 - 12:05

Q&A

FOOD WASTE: ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΩΛΕΙΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
12:20 - 12:30

"Οι Τράπεζες Τροφίμων στην αλυσίδα διακίνησης τροφίμων"

Ο ρόλος των Τραπεζών Τροφίμων, ως δοκιμασμένα μοντέλα διαχείρισης των τροφίμων. Η συνεργασία με επιχειρήσεις, οι προκλήσεις και οι προοπτικές.

Δημήτρης Νέντας, Υπεύθυνος Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων, Τράπεζα Τροφίμων

12:30 - 12:35

Q&A

12:35 - 12:45

"Μείωση σπατάλης τροφίμων στο σούπερ μάρκετ: Μπορούμε;"

Έχει νόημα ένα σούπερ μάρκετ να επενδύσει πόρους για τη δημιουργία διαδικασιών που θα συμβάλλουν στη μείωση της σπατάλης τροφίμων στην Ελλάδα του 2017; Το Μπορούμε πιστεύει και αποδεικνύει σε καθημερινή βάση πως κάθε σούπερ μάρκετ, λόγω της κομβικής θέσης που έχει στην αλυσίδα τροφίμων, είναι απαραίτητο να συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση της σπατάλης τροφίμων για προφανείς οικονομικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς λόγους.

Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, Συνιδρυτής, ΜΠΟΡΟΥΜΕ

12:45 - 12:50

Q&A

12:50 - 13:00

"Ημερομηνία λήξης τροφίμων: Εργαλείο διασφάλισης ή αιτία αυξημένων απωλειών στην αλυσίδα τροφίμων;"

Οι διάφορες ημερομηνίες που αναγράφονται στις συσκευασίες τροφίμων όπως «ανάλωση έως», «ανάλωση κατά προτίμηση πριν» πολλές φορές οδηγούν σε σύγχυση τον καταναλωτή. Επιπλέον, έννοιες όπως η ασφάλεια, η ποιότητα και η εμπορική διάρκεια ζωής των τροφίμων πολύ συχνά συγχέονται από τα ενδιάμεσα εμπλεκόμενα μέρη της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων. Εσφαλμένη χρήση της ημερομηνίας λήξης και ερμηνείας των λοιπών μορφών επισήμανσης στα τρόφιμα στην πραγματικότητα μπορούν να επιτείνουν το πρόβλημα της απώλειας τροφίμων (food waste). Κάθε χρόνο απορρίπτονται εκατομμύρια τόνοι τροφίμων και ποτών (κυρίως λιγότερο ευαλλοίωτα) ένα μεγάλο μέρος των οποίων θα μπορούσαν να καταναλωθούν. Ως εκ τούτου, η επανεξέταση της χρήσης της ημερομηνίας λήξης και η επικαιροποίηση των σχετικών κανονισμών αποτελεί σημαντικό θέμα δημόσιας συζήτησης τόσο σε επίπεδο αρχών όσο και στην κοινωνία.

Ελένη Γώγου, Χημικός, ΕΜΠ

13:00 - 13:05

Q&A

ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΚΤΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ - ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
13:05 - 13:20

"Ψυχόμενη εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων, μια επανάσταση σε καθεστώς στάσιμης τεχνολογικής εξέλιξης"

Χρησιμοποιούμε την ίδια τεχνολογία και βασική θερμοδυναμική αρχή για την ψύξη των τροφίμων από το 1902. Και όμως, όλη η βιομηχανία εξοπλισμού της ψυχόμενης εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων καλείται να εξελιχθεί και να μετασχηματισθεί δραστικά μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Πώς θα ανταποκριθούμε μακροπρόθεσμα στην παραπάνω πρόκληση και θα στηρίξουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη;

Τίμος Δασκαλόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, Delphis SA

13:20 - 13:25

Q&A

13:25 - 14:20

Γεύμα

ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ & FMCG
14:20 - 14:50
International Keynote Speaker

"The Ahold Delhaize Sustainable Retailing strategy. An overview of the strategy with a focus on how this is implemented in our products and other activities"

Πώς υλοποιείται η υποστήριξη στην Agenda 2030 των Ηνωμένων Εθνών και γενικότερα σε διεθνείς οδηγίες και κατευθύνσεις από τον όμιλο και από το ελληνικό brand ΑΒ Βασιλόπουλος. Τι είναι το product integrity, πώς μεταφράζεται στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής του ομίλου για τη βιώσιμη ανάπτυξη, ποιες προϋποθέσεις συνεργασίας με προμηθευτές θέτει ένας μεγάλος όμιλος, όπως η Ahold Delhaize.

Hugo Byrnes, Vice President Product Integrity, Ahold Delhaize

14:50 - 14:55

Q&A

14:55 - 15:05

"Μελέτη περίπτωσης: Πλαστική Σακούλα Μεταφοράς, ευκαιρία, προβλήματα, προκλήσεις, λύσεις"

Το case study της συμβολής του κλάδου στη νομοθέτηση ενός σημαντικού μέτρου που αφορά στη μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας στα σούπερ μάρκετ. Ο ρόλος του Ινστιτούτου, η συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία, το αποτέλεσμα, οδηγίες επιτυχίας σε στόχους με ουσιαστικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Λευτέρης Κιοσές, Γενικός Διευθυντής, Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ)

15:05 - 15:10

Q&A

15:10 - 15:20

Το Zero Waste concept ως μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης στη Διαμαντής Μασούτης ΑΕ

Η συμβολή του «Zero Waste Concept», ενός βραβευμένου project που σχεδιάστηκε στο Logistics Center της Δ. Μασούτης με σκοπό να αποτελέσει τον μοχλό βιώσιμης ανάπτυξής της. Πώς συμβάλλει στη μείωση και διαχείριση των απωλειών, αλλά και στην εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση του προσωπικού στον ευρύτερο στόχο.

Χρήστος Καραϊσαρίδης, Διευθυντής Logistics, Δ. Μασούτης

15:20 - 15:25

Q&A

15:25 - 15:35

"Μια πιο ολιστική προσέγγιση του CSR"

Σύγχρονες πρακτικές παραγωγής και διανομής προϊόντων με προδιαγραφές οι οποίες είναι σύμφωνες με απαιτήσεις βιωσιμότητας, με συμβολή στη διασφάλιση και στήριξη της υγείας του πληθυσμού.

Χρήστος Αποστολόπουλος, Διευθυντής Ολικής Ποιότητας (SHEQA) & Ασφάλειας Τροφίμων, FrieslandCampina Hellas

15:35 - 15:40

Q&A

15:40 - 15:50

"Βιώσιμη ανάπτυξη: Καλό για σένα, Καλό για τον πλανήτη"

Το πρόγραμμα "Good for you, Good for the Planet" είναι ο αποκλειστικός επιχειρησιακός άξονας που οδηγεί την ανάπτυξη της Barilla, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την αφοσίωση και τη δέσμευσή της για ένα βιώσιμο μέλλον για όλους. Εφαρμόζοντας την πρωτοποριακή «Ανάλυση του Κύκλου Ζωής», η Barilla καταγράφει, αναλύει και αξιολογεί το «αποτύπωμα» κάθε προϊόντος που παράγει, συνδέοντας την καινοτομία με την αειφορία με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα

Κώστας Θεοχαρίδης, Υπεύθυνος Αγορών Πρώτων Υλών, Barilla Hellas

15:50 - 15:55

Q&A

15:55 - 16:05

"Αειφορία κατά την παραγωγή τροφίμων"

Παρουσιάζονται πρακτικές και κατευθύνσεις για τη μείωση της σπατάλης και της απόρριψης τροφίμων κατά την παραγωγική αλυσίδα, καθώς και για την αξιοποίηση παραπροϊόντων.

Δήμητρα Ξενάκη, Χημικός, Μοριακή και Δομική Χημεία Τροφίμων, πρώην Διευθύντρια του Τμήματος Διατροφής και Επιστημονικής Επικοινωνίας, Ελαΐς Unilever Hellas AE

16:05 - 16:10

Q&A

16:10 - 16:20

"Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και Βιώσιμη Ανάπτυξη σε ΜΜΕ"

Μια διαφορετική προσέγγιση από έναν νέο επιχειρηματία, που προσεγγίζει κάθε πεδίο δραστηριοποίησης της εταιρείας του με σεβασμό στο περιβάλλον και αλληλεγγύη, καταγράφοντας εξαιρετικές εξαγωγικές επιδόσεις.

Στρατής Καμάτσος, Ιδρυτής, evo3 olive farms

16:20 - 16:25

Q&A

16:25

Συμπεράσματα - Ολοκλήρωση εργασιών

Το πρόγραμμα είναι υπό διαμόρφωση.

  • ΧΡΥΣΟI ΧΟΡΗΓΟI
  • ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ
  • ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΧΟΡΗΓΟΣ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ
  • CONFERENCE EXPERIENCE SPONSOR
  • ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ